Spanakopita sau placinta cu spanac

3 Jul

la mare IMG_0619

Dupa lunga pauza iata-ma in sfarsit cu reteta promisa. Este vorba de spanakopita. Cred ca nu as gresi daca i-as spune placinta cu spanac. Acum doi ani, am avut sansa sa descoper un coltisor de rai, cu o natura frumoasa, cu plaje linistite, fara forfota lumeasca exagerata si cu apa turcoaz. Acest meleag de poveste se afla in Grecia, intr-o regiune mai putin turistica, lipsita inca de hotele mari. Eram cazati in apropierea unei brutarii, care ne tenta in fiecare dimineata. Incepand cu 6 dimineata se raspandea in tot cartierul o aroma imbatatoare. De fiecare data cedam si ne infruptam cu gustoasele dar si caloricele deserturi grecesti.  Pe langa delicii dulci mai vindeau si diferite placintele. Astfel, am mancat pentru prima data spanakopita. Recent mi-am adus aminte de vacanta ceea minunata, de placinta cu spanac si am hotarat ca a venit timpul sa o fac. Noroc de internet si multitudinea de retete. Dupa o scurta cautare am ales o reteta pe placul meu si am atacat bucataria :). Rezultatul ne-a incantat pe toti.

10

Iata si reteta propriu-zisa.

Ingrediente:

150 g de branza feta

150 g ricotta

400 g de spanac

1 ceapa medie, taiata marunt

1 catel de usturoi pisat

3 linguri de ulei pentru prajit

50 ml ulei

250 g de aluat filo (10 foi)

1. Spalam bine frunzele de spanac. Daca acestea sunt mari, le taiem fasii. Incingem uleiul si calim ceapa, adaugam usturoiul si spanacul. Prajim 2-3 minute pana se inmoaie spanacul. Punem compozitia intr-o sita, lasam sa se racoreasca si sa se scurga. Surplusul de lichid puteti sa-l scurgeti si cu mana.

2. Maruntim feta cu furculita, o amestecam cu ricotta si adaugam compozitia de spanac.

3. Luam doua foi de aluat filo, le ungem cu ulei si le suprapunem. Le taiem in trei fasii. In coltul fiecarei fasii punem 2 linguri bune de umplutura si intoarcem foaia astfel ca sa obtinem un triunghi. Continuam sa impaturim fasia de aluat pana ajungem la celalalt capat al ei.

IMG_6136

4. Repetam aceasta procedura cu restul foilor filo.

5.  Aranjam triunghiurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ulei si le dam in cuptorul incalzit la 180°C pentru 30 de minute.

Nota: Daca nu va place gustul spanacului, puteti sa-l inlocuiti partial cu alta verdeata, spre exemplu marar sau cozi de ceapa verde. “Placintelele” mele le-am infrumusetat cu seminte de susan. Uleiul cu care ungeti foile poate fi inlocuit cu unt topit. Branza ricotta poate fi inlocuita cu branza de vaci.

Pofta buna cu voie buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: