Image

Salata cu piept de pui

29 May

DSC_6129fb

Vara este sezonul salatelor. O salata gustoasa inlocuieste cu succes o cina copioasa. Salata ce va prezint astazi este foarte aromata, usor de preparat si sanatoasa. Combinatia intre frunzele crocante si carnea condimentata este perfecta.

Ingrediente:

  • 300 g de piept de pui fiert
  • 300 g de salata verde
  • 6 linguri de ulei de maslini
  • 1 lingura de otet balsamic
  • cateva rosii cherry
  • 40 g parmezan
  • 3 linguri de mix de condimente italienesc
  • sare

Mix de condimente italienesc:

  • 1/2 lingurita de piper rosu
  • 1/2 lingurita de cimbru uscat
  • 1/2 lingurita de busuioc uscat
  • 1/2 lingurita de piper alb
  • 1/2 lingurita de oregano
  • 1/2 lingurita de coriandru
  • 1/2 lingurita sare de mare

1. Intr-un bol amestecam toate condimentele.

2. Taiem pieptul de pui in cuburi de 2 cm, il saram, adaugam mixul de condimente si 4 linguri de ulei. Lasam sa se marineze cel putin o ora.

3. Pregatim dressingul pentru salata, amestecand cele 2 linguri de ulei ramase cu otetul balsamic si sarea.

4. Spalam frunzele de salata, le uscam bine si le rupem cu mana. Rosiile spalate le taiem in jumatati.

5. Amestecam toate ingredientele: frunzele de salata, carnea de pui  si rosiile. Asezonam cu dressingul obtinut. Adaugam la sfarsit parmezanul ras fasii lungi.

Ce poate fi schimbat: Otetul balsamic il puteti inlocui cu suc de lamaie. Rosiile cherry puteti inlocui cu rosii uscate.

Pofta buna cu voie buna!

Advertisements
Image

Tarta cu rubarba

22 Apr

_DSC4581fb

Traditiile culinare franceze mi-au diversificat mult gusturile. O parte deosebita le revine tartelor (sarate sau dulci ), inclusiv cea pe care v-o prezint azi: tarta cu rubarba.

Rubarba este o leguma (in SUA a fost trecuta recent la fructe, daca e sa credem Wikipidiei) bogata in multe microelemente si vitamina C. In alimentatie se foloseste doar tija, pentru ca frunzele sunt toxice.

Aceasta tarta are un gust usor acidulat; daca preferati sa fie mai dulce, puneti mai mult zahar in umplutura.

Ingrediente:

Pentru aluat:
100 g zahar
125 g unt moale
1 galbenus de ou
250 g faina

Pentru umplutura:
800 g de rubarba
60 g de migdale macinate
3 oua
50 g +50 g de zahar
200 ml de frisca

1. Spalam tijele de rubarba si le curatim. Le taiem bucati de aproximativ 1cm grosime. Le presaram cu 50 g de zahar si le lasam pe 3-4 ore sa dea drumul la suc.

2. Intre timp pregatim aluatul. Intr-un  vas amestecam untul si celelalte 100 g de zahar la viteza medie cu mixerul vreo 5 minute, pana obtinem o crema si zaharul nu se mai simte aproape deloc. Adaugam galbenusul si amestecam inca o data.  Cernem faina si o adaugam la compozitia lichida, framantam  aluatul rapid si il punem in frigider pe 1-2 ore.

Asamblam tarta.

3. Pentru umplutura batem cele 3 oua cu 50 g de zahar. Adaugam apoi frisca, 50g de migdale macinate si amestecam.

4. Scoatem aluatul din frigider, il intindem intr-o foaie groasa de 4- 5 mm, pe o suprafata presarata cu faina  si il aranjam in tava pentru tarte, intepandu-l cu furculita. Presaram deasupra aluatului cele 10 g de migdale macinate ramase, aranjam bucatelele de rubarba scurse de sucul lor si turnam deasupra umplutura.  Dam la cuptorul incalzit la 180°C pentru 40-50 de minute.

Nota: Pentru a face tarta mai fotogenica, rubarba am taiat-o fasii lungi si nu cubulete. Uneori folosesc aluat pentru tarte din comert. In asa caz prepararea tartei l devine si mai simpla :).

Pofta buna cu voie buna!

Image

Mancare de linte

11 Apr

DSC_4233-2fb

Imi place foarte mult lintea. Am descoperit-o fiind in Franta si m-a cucerit din prima imbucatura :). Mi-a povestit cineva ca pe vremuri linte se manca si in Moldova, dar era considerata mancarea saracilor. Poate de aceea a si fost “uitata” cu timpul. In zadar, lintea  este un aliment foarte sanatos, cu un  continut proteic inalt, bogata in fibre, vitaminele C si B. Mai contine si cativa aminoacizi importanti pentru functionarea normala a organismului. Din soiurile pe care le cunosc  prefer lintea rosie si galbena pentru gustul lor.

Timpul de preparare este diferit in dependenta de soiul de linte folosit. Lintea galbena si rosie se prepara foarte rapid, iar cea verde, maro si neagra necesita mai mult timp. In unele retete se recomanda de inmuiat lintea inainte de a o prepara. Personal prefer doar o spal bine.

Va propun o reteta foarte simpla si rapida.

Ingrediente:

  • 1 pahar de linte
  • 3 pahare de apa
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapa mica
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita de curcuma
  • 1/2 lingurita de curry
  • 1 frunza de dafin
  • sare
  1. Spalam bine lintea si o strecuram.
  2. Morcovul il dam prin razatoarea cu ochiuri mari.
  3. Pisam usturoiul. Tocam ceapa.
  4. Punem totul intr-o cratita, adaugam apa, condimentele si sarea.
  5. Punem la foc. Când începe să fiarbă, dăm focul mai încet și lăsăm circa 20 de minute.

Pofta buna cu voie buna!

Image

Orez cu porumb

18 Mar

DSC_3952fb-2

Imi place aceasta reteta de orez fiindca se face usor si rapid. Porumbul il inlocuesc uneori cu mazare verde sau ciuperci. Cred ca e o reteta buna pentru vegetarieni sau cei care tin postul.

Ingrediente:

  • 1 pahar de orez basmati fiert
  • 150-200 g de porumb conservat
  • 1 ardei rosu
  • 1 praz
  • 1 morcov
  • 1 lingura de ulei
  • 2 linguri de apa
  • sare

 

  1. Curatam morcovul si il taiem cubulete. Prazul il taiem marunt si ardeiul il taiem cubulete.
  2. Incalzim in tigaie uleiul, adaugam legumele si apa. Lasam sa se prajeasca 3-5 minute.
  3. Amestecam orezul cu legumele si porumbul conservat.
  4. Saram si servim

Nota: noua ne place sa mancam acest orez cu sos de soia.

Pofta buna cu voie buna!

Image

Paste cu spanac si gorgonzola

4 Feb

IMG_3106fb

Paste delicioase si cred ca o sa le placa si celora care nu adora spanacul. O reteta din categoria celor simple si rapide.

Ingrediente (pentru 2 persoane):

  • 150-200 g de paste fainoase
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingura de unt
  • 40 g de nuci
  • 2 catei de usturoi
  • 50 g de spanac proaspat sau congelat
  • 80 g de frisca lichida
  • 60 g de gorgonzola
  • sare, piper

1. Fierbem pastele cum este indicat pe ambalaj.

2. Intre timp, intr-o tigaie, incalzim uleiul,  topim in el untul si prajim la foc mediu nucile si usturoiul taiat bucati mari 2 minute.

3. Scoatem usturoiul si adaugam la nuci spanacul taiat marunt. Prajim vreo 2 minute, doar ca sa-l inmuiem. Daca folosim spanac congelat atunci il decongelam, il scurgem si il adaugam la nuci fara a-l parji.

4. Adaugam frisca, sarea si piperul.  Lasam sa fiarba 3 minute.

5. Amestecam pastele cu sosul creat si gorgonzola.

Servim si mancam cu placere :).

Pofta buna cu voie buna!

%d bloggers like this: